Angsttherapie

Angsttherapie / Traumatherapie

Behandeling bij nare gevoelens m.b.t. een bepaald onderwerp of naar aanleiding van een ingrijpende gebeurtenis in je leven.

1. Hoe ontstaat een trauma of angst?

Het komt vaak voor dat mensen na een ingrijpende gebeurtenis in hun leven nog lang bang, gespannen, boos of verdrietig zijn. De gebeurtenis blijft maar rondmalen in je gedachten waardoor goed functioneren vaak belemmerd wordt. Ook is men vaak schrikachtiger dan voor deze gebeurtenis.  
 
Bij de meeste mensen gaan deze klachten vaak na enkele weken tot maanden weer vanzelf over. Bij 8% blijven de klachten echter langdurig aanhouden en in ernstige mate aanwezig.
 
Situaties en activiteiten die doen denken aan de gebeurtenis zorgen vaak voor lichamelijke gewaarwordingen zoals: zweten, trillen, hartkloppingen, benauwdheid, controleverlies, enzovoorts. Hierdoor gaat men de situaties veelal vermijden in de hoop op deze manier weer grip op hun leven te kunnen krijgen.
 
Vaak lukt het niet meer om los van het trauma te komen. Deze mensen hebben dan last van een posttraumatisch stresstoornis, of kortweg PTSS, genoemd. PTSS is een angststoornis.
 
Trauma en angst zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Angst is een emotie en ontstaat door de herinnering aan een bepaalde traumatische gebeurtenis die men als zeer bedreigend of schokkend heeft ervaren. Denk bijvoorbeeld aan onderwerpen als: aanranding, verkrachting, mishandeling, verkeersongelukken, of een andere situatie waarbij men zich zeer angstig of hulpeloos voelde, alsof het eigen leven in gevaar was.
 
Maar het komt ook voor dat mensen de traumatische gebeurtenis in hun gedachten “verbannen” hebben en niet weten waar de huidige angst nu precies vandaan komt. Deze personen kunnen vaak niet meer optimaal genieten van alle mooie en leuke dingen die het leven ze te bieden heeft. Het alsmaar nare stemmetje in hun hoofd blijft hen continue lastigvallen met: “wat als…?” Dit zorgt er mede voor dat men onbewust een angst voor de angst creëert. Dus: angst voor een reactie die ontstaat als gevolg van de angst.
 
Praten hierover helpt vaak, maar waardoor helpt dit niet voldoende?
 
Praten gebeurt namelijk vanuit het bewuste brein. En zodoende kom je nooit bij het onbewuste deel van je brein.
 
Traumatische ervaringen zitten namelijk opgeslagen in ons onbewuste brein, ookwel het oerbrein of reptielenbrein genoemd, en de reactie op een herinnering of trigger is een emotie, bijvoorbeeld angst.
 
Deze emotie leidt tot een natuurlijke reactie: vechten, vluchten of bevriezen.
 
Door middel van onze voorkwab, het bewuste brein, kunnen we gebeurtenissen echter beredeneren en erover praten, wat natuurlijk op dat moment even oplucht, maar daarmee hebben we nog geen toegang tot het onbewuste deel van onze hersenen, het oerbrein.
 
Gelukkig zijn er een aantal therapiebehandelingen waarmee we wel de gevolgen van het trauma kunnen behandelen.
 
Een van deze effectieve behandelingen is de zogenaamde “Integral Eye Movement Therapy“, kortweg IEMT.
 
Met IEMT maak je d.m.v oogbewegingen nieuwe verbindingen in de hersenen waardoor de emotie van het trauma, bijvoorbeeld de emotie angst, kan verdwijnen.
 
Het mooie van deze therapiebehandeling is dat een cliënt niet meer over het trauma hoeft te praten of er “doorheen” moet.
 
Als de aan het trauma gekoppelde emotie (bijvoorbeeld angst, verdriet of boosheid) er niet meer is, behoren deze nare gevolgen van het trauma tot het verleden. Je kunt dan wel weer over de gebeurtenis praten, en aangezien er geen gekoppelde emotie meer aan vastkleeft ervaar je ook geen angst meer.
 
In de praktijk kijk ik zorgvuldig welke therapievorm het beste bij jou en jouw klacht past. Dit kan ook een combinatie zijn van meerdere principes, zoals: 
 
– Angsttherapie
– Coaching
– Cognitieve gedragstherapie
– IEMT-Integral Eye Movement Therapy
– EMDR-therapie
– Exposure therapie
– Lichaamsgerichte psychotherapie

 
Herken je je in bovenstaande uitleg en heb je soortgelijke klachten? Laten we dan nu het roer nu omgooien en samen kijken naar wat ik voor jou kan betekenen.

2. Welke klachten kan trauma- of angsttherapie verhelpen?

Trauma- en angsttherapie is een therapie deel veelzijdig kan worden ingezet bij diverse soorten emotionele klachten. Te denken valt aan klachten zoals:
 
• Trauma’s
• Angsten
• Fobieën
• PTSS
• Depressies
• Burn-out
• Slapeloosheid
• Stress
• Rouwverwerking
• Conflicten
• Faalangst
• Weerbaarheid
• Psychosomatische- en/of lichamelijke klachten
• Relatieproblemen
• Agorafobie
• Dwangneuroses
• Claustrofobie
• Emetofobie
• Jaloezie
• OCD (Obsessief Compulsieve Stoornis)
• Hoogtevrees
• Hypochondrie
• Perfectionisme
• Onzekerheid
• Paniekaanvallen
• Hyperventilatie
• Podiumvrees

 
Plus specifieke vormen van angst, zoals angst voor afwijzing, clowns, de dood, dieren, de tandarts, binding, openbare ruimte, voedsel, prikken, autorijden, spreken voor groepen, verlating, vliegen, etc.

3. Voor wie is trauma- of angsttherapie geschikt?

Behandelingen worden altijd op maat afgestemd. Deze therapievorm is geschikt voor zowel kinderen als jongeren en volwassenen die te kampen hebben met een of meerdere van bovengenoemde problemen.
 
Er vindt altijd een intakegesprek en een uitgebreide anamnese plaats om te kunnen beoordelen welke therapievorm of combinatie van vormen voor de cliënt het meest geschikt is. Dit wordt in onderling overleg afgestemd. Er wordt altijd gezocht naar een behandeling die voor de cliënt goed voelt, effectief is en aansluit op diens klachten en persoonlijkheid.

4. Wanneer kan ik terecht?

Ik ben van mening dat lang wachten het probleem kan verergeren. Praktijk FacioNovo heeft daarom ruime openingstijden om de wachttijden tot een minimum te beperken. Ik streef ernaar om binnen 14 dagen met de behandeling te kunnen beginnen. Vaak lukt dit zelfs al binnen een week.
 
Indien je vragen hebt of een afspraak wilt maken kun je het contactformulier invullen op de website of mij bellen op het nummer 06 107 250 75.
 
Mochten wij tot een afspraak komen dan ontvang je via de mail een intakeformulier en een behandelingsovereenkomst die je thuis kunt invullen en dient mee te brengen naar het eerste gesprek.
 
In de praktijk vindt een intakegesprek en anamnese plaats. Vervolgens stellen we gezamenlijk een behandelplan op. Indien je je in het traject kunt vinden wordt de behandelovereenkomst getekend en een vervolgafspraak gepland. Deze is meestal een week na het intakegesprek en anamnese.

5. Wat zijn de kosten?

De kosten bedragen € 75,- per consult voor max. 45 minuten, en kunnen contant of via pin worden voldaan in de praktijk. Je ontvangt hiervan een factuur die je bij je zorgverzekeraar kan indienen. Vanuit de aanvullende verzekering kan de behandeling geheel of gedeeltelijk worden vergoed. De behandelingen hebben geen invloed op het eigen risico. Raadpleeg altijd je polis.

Doorverwijzing via de huisarts is niet nodig.

Vragen? Ik sta voor je klaar.

T. 06 107 250 75 info@facionovo.nl

Persoonlijke Aanpak, samen vinden we een gepaste behandelwijze.

Korte Wachttijden, je kunt meestal binnen een week terecht.

Erkende Praktijk, behandelingen kunnen geheel of gedeeltelijk worden vergoed.

Neem contact op.

Je ontvangt binnen 1 werkdag een reactie. Doorverwijzing via de huisarts is niet nodig.

    Schuiven naar boven