Complementaire Geneeswijzen

Complementaire Geneeswijzen

Behandeling van diverse geestelijke en lichamelijke klachten.

1. Wat zijn complementaire geneeswijzen?

Complementaire geneeswijzen zijn op zich zelf staande geneeswijzen en kunnen een waardevolle aanvulling zijn op reguliere geneeswijzen.
 
Reguliere geneeswijzen zijn de behandelingen bij de huisarts, specialisten, psychiaters, etc. De complementaire/alternatieve geneeswijzen zijn geen vervanging voor de reguliere geneeswijzen, maar een aanvulling hierop.
 
Als complementair therapeut hou ik, indien nodig, rekening met de behandeling van de reguliere arts.
 
Met de uitoefening van een complementaire geneeswijze richt ik mij op herstel van de gezondheid in plaats van het bestrijden van ziekten. Met complementaire/ alternatieve natuurgeneeskundige behandelingen/ therapieen tracht ik ziekelijke stoornissen te genezen of te voorkomen door middel van onze natuurlijke geneeskracht die in elk lichaam aanwezig is. De behandelingen zijn holistisch van aard, d.w.z. er wordt gekeken naar het totaalbeeld van de gehele mens waarbij de aandacht gaat naar het samenspel van emotionele, lichamelijke, geestelijke, sociale, spirituele en culturele aspecten. Dat houdt in dat we samen kijken naar je:
 
• Sociale en fysieke leefomgeving
• Leefsituatie
• Voorgeschiedenis
• Klachten
• Persoonlijkheid

2. Wat is het verschil tussen complementaire en alternatieve geneeswijzen?

Alternatieve geneeswijzen kun je zien als een alternatief op de reguliere geneeswijzen.
 
Complementaire en alternatieve therapeuten moeten, om lid te kunnen zijn van een erkende beroepsvereniging en erkend te worden door de zorgverzekeraars, een basisopleiding op minimaal HBO-niveau afgerond hebben die inzicht geeft in de reguliere geneeswijzen.
 
Ook moet een complementaire therapeut aangesloten zijn bij een onafhankelijke geschillencommissie en voldoen aan de wet Wkkgz (Wet kwaliteit, klachten en geschillen in de zorg) en valt onder de IGJ (Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd).
 
Als complementair therapeut vind ik een goede samenwerking met de reguliere zorg van groot belang om de gezondheid en het welzijn, voor jou als patiënt, zoveel mogelijk te verbeteren en te waarborgen.
 
Ieder mens is uniek, en krijgt daarom een op maat gemaakte behandeling die daar bij past.

3. Welke klachten of problemen kunnen complementaire geneeswijzen verhelpen?

Er kunnen diverse redenen zijn om complementaire zorgvormen in te zetten. Enkele veel voorkomende klachten zijn:
 
· Pijnklachten
· Darmklachten
· Menstruatieklachten
· Stress
· Vermoeidheidsklachten
· Spijsverteringsklachten
· Slaapproblemen (zoals slapeloosheid)
· Spanning, spierpijn en onrust
· Angstklachten
· Sombere stemming

De complementaire geneeswijzen zijn geen vervanging voor de reguliere geneeswijzen, maar in veel gevallen een nuttige aanvulling.

4. Voor wie zijn complementaire therapieën geschikt?

Elk mens bezit natuurlijke geneeskrachten. Echter ontstaat er soms een disbalans waardoor je klachten zou kunnen ervaren. Het doel van deze behandelingen is dan ook het herstellen van de harmonie tussen lichaam en geest bij de behandeling van jouw klachten. Daarbij draait alles om je totale gezondheid, zonder daarbij de focus te leggen op een specifieke klacht.
 
Het mooie aan deze behandelingen is het onschadelijke karakter en een langdurig resultaat dat je zelf kunt voortzetten. Denk bijvoorbeeld aan een boom. Hoe sterker de wortels, des te moeilijker zal deze door weer en wind kunnen worden omgeblazen.
 
Elke therapie heeft zo zijn eigen specifieke kwaliteit in het behandelen van klachten.
 
Complementaire behandelingen zijn voor kinderen, jongeren en volwassenen geschikt maar er zijn ook enkele contra- indicaties waarbij ik niet tot behandelen over zal gaan en je zal doorverwijzen naar je huisarts.
In mijn praktijk gaan we samen kijken of complementaire of alternatieve behandelingen wel geschikt zijn voor jou en jouw klacht en welke behandeling dan het beste bij jou en jouw klacht past.

5. Wanneer kan ik terecht?

Ik ben van mening dat lang wachten het probleem kan verergeren. Praktijk FacioNovo heeft daarom ruime openingstijden om de wachttijden tot een minimum te beperken. Ik streef ernaar om binnen 14 dagen met de behandeling te kunnen beginnen. Vaak lukt dit zelfs al binnen een week.
 
Indien je vragen hebt of een afspraak wilt maken kun je het contactformulier invullen op de website of mij bellen op het nummer 06 107 250 75.
 
Mochten wij tot een afspraak komen dan ontvang je via de mail een intakeformulier en een behandelingsovereenkomst die je thuis kunt invullen en dient mee te brengen naar het eerste gesprek.
 
In de praktijk vindt een intakegesprek en anamnese plaats. Vervolgens stellen we gezamenlijk een behandelplan op. Indien je je in het traject kunt vinden wordt de behandelovereenkomst getekend en een vervolgafspraak gepland. Deze is meestal een week na het intakegesprek en anamnese.

6. Wat zijn de kosten?

De kosten voor psychosociale lichaamsgerichte therapie bedragen € 75,- per consult voor max. 45 minuten. Betalingen kunnen contant of via pin worden voldaan in de praktijk. Je ontvangt hiervan een factuur die je bij je zorgverzekeraar kan indienen. Vanuit de aanvullende verzekering kan de behandeling geheel of gedeeltelijk worden vergoed. De behandelingen hebben geen invloed op het eigen risico. Raadpleeg altijd je polis.

Doorverwijzing via de huisarts is niet nodig.

Vragen? Ik sta voor je klaar.

T. 06 107 250 75 info@facionovo.nl

Persoonlijke Aanpak, samen vinden we een gepaste behandelwijze.

Korte Wachttijden, je kunt meestal binnen een week terecht.

Erkende Praktijk, behandelingen kunnen geheel of gedeeltelijk worden vergoed.

Neem contact op.

Je ontvangt binnen 1 werkdag een reactie. Doorverwijzing via de huisarts is niet nodig.

    Schuiven naar boven